Us proposo realitzar un llista de llibres de lectura per nivell. Posar el títol, l'autor/a, l'editorial i un resum, informació que podem trobar a tot arreu, i a més incloure una mica l'experiència personal a l'aula: si els ha agradat als alumnes, quines activitats han realitzat, a quin tipus d'alumnat els ha seduït més... També estaria molt bé incloure en la llista llibres que palen de temes transversals (matèmatiques, socials...).

Què us sembla la idea?

Vistes: 263

Contesta

Contestacions a Aquesta Conversa

Hola Susanna! És molt útil, això que proposes (me'n vénen al cap moltes; El diari lila de la Carlota, Mecanoscrit del segon Origen, La pell freda... i algunes lectures per a segon de batxillerat que he treballat enguany i que estic posant per escrit). Malauradament, ara estic molt embolicada amb les avaluacions de segon de batxillerat i les P.A.U. i amb un màster que estic estudiant i no tinc temps per a res! En acabat el curs li posaré fil a l'agulla.

Gràcies per la proposta!
Un llibre que recomanaria per a Batxillerat seria Històries del paradís de Xavi Sarrià, publicat per Bromera. Contes breus i directes que expliquen històries actuals i conviden a la reflexió sobre la realitat més propera.

Pàgines web relacionades.

Amb l'obra:

* La web del llibre: http://www.bromera.com/paradis/
* Blogger: http://historiesdelparadis.blogspot.com/
* Facebook: http://www.facebook.com/pages/Histories-del-Paradis/89716049198?ref=mf
* Youtube: Històries del paradís. Llàgrimes. (fira del llibre), Històries del paradís. Esperança (fira del llibre) i Històries del paradís. Por (fira del llibre).
* Quaranta-tres, X. Sarrià.pdf

Amb l'autor:

* Vilaweb TV: El debut literari de Xavi Sarrià. I també Escriptors TV: Xavi Sarrià.
* InfoTV: Xavi Sarrià s'obri pas en la narrativa.I també Entrevista amb Xavi Sarrià amb motiu del seu primer llibre.
* Lluitar, crear, construir! El bloc de Xavi Sarrià: http://blocs.mesvilaweb.cat/xavisarria
* La generació de l'ofensiva, X.Sarrià.pdf

Crítica literària:

* X.Sarrià, El quadern 27-11-2008.jpg
* X.Sarrià, Lletres.jpg
* X.Sarrià, Diari de Balears.jpg
* Vint-i-dos contes, V. Alonso.jpg
* Mira i Sarrià, Joan Josep Isern.jpg
* Es diu X.Sarrià, Isabel-Clara Simó.jpg
* entrevista X.Sarrià, ADN.jpg
* els contes, El Temps.bmp
* Benvinguts al paradís, Joan Josep Isern.png
* Uns contes a frec de pell, Silvestre Vilaplana.

Us adjunte un word amb aquesta proposta.
Històries del paradís de Xavi Sarrià, BATX.doc
Sembla una bona proposta. Tu l'has experimentada a classe? Els alumnes s'enganxen? Quin tipus d'alumnat s'enganxa?
Aquesta lectura l'he utilitzada amb adults, però podria servir també per a l'alumnat de Batxillerat. A més, cal tenir en compte que la gran quantitat de recursos que hi ha a Internet sobre la lectura permet elaborar-hi diverses propostes de treball. I, finalment, no podem oblidar que l'autor és també el cantant del grup Obrint pas, la qual cosa pot engrescar molt els joves.
Hi adjunte dues entrades de bloc sobre el col·loqui realitzat amb escriptors Esperança Camps i Xavi Sarrià sota el títol "Relacions entre literatura i música", a l'Escola de Magisteri Ausiàs March, a partir dels llibres Quan la lluna escampa els morts i Històries del paradís.
Col·loqui amb els escriptors Esperança Camps i Xavi Sarrià
Una vesprada inoblidable
Us deixo una proposta que jo he treballat a 2n d'ESO: La història d'en Robert. En Llorenç està que trina: ha hagut de deixar la seva ciutat, Lió, i travessar els Pirineus acompanyant els pares i l'avi. I és que l'avi Robert ha decidit que vol passar els seus últims dies al poble que el va veure néixer, un llogarretde quatre cases avorridíssim. Però aquest viatge inesperat li suposa una descoberta dels seus orígens remots i el fet d'encarar-se a l'adolescència del seu avi, trencada per la Guerra Civil quan tenia la mateixa edat que ell. Tot plegat el fa reaccionari contemplar, en un contrapunt emotiu, la memòria familiar que lluita contra la desfeta definitiva:l'oblit.

Jo vaig realitzar un sessió prèvia amb la col·laboració d'un home del poble que va venir a explicar les vivències personals de la Guerra Civil.
Els exercicis que he plantejat estan penjats al blog de classe: http://deprosapoesiaiteatre.blogspot.com/2010/05/la-historia-den-ro....

El resultat va ser un gran interès a la sessió prèvia, es van comporar molt bé, van estar atents i van preguntar. Ara durant la lectura del llibre diuen que el costa una mica entendre'l, perquè els capítols conta la història del passat protagonitzada per Robert i la del present protagonitzada per net de Robert, Llorenç, i perquè algunes amb algunes paraules no estan familiaritzats.
Lectures per al proper curs? -->Un enllaç: Programa el Gust per la Lectura 2010-2011, on recomanen, entre altres, L'últim vaixell, de Gemma Pasqual.
Em sembla molt interessant això que proposes, de fet, era una cosa que jo mateixa tenia pendent de fer. Només passen les avaluacions i les opos m'hi posaré.

Salut.
A mi enguany m'ha sorprés L'estirp de l'horror, per a un tercer de l'ESO. És una història que té com a eix central el tema de l'home llop (ara que està de moda ressuscitar personatges clàssics de terror com els vampirs). Supose que, com tots vosaltres, llig els llibres juvenils amb una certa mandra per si em trobe el mateix de sempre. Però l'estil de Vicent Belda és molt literari. Té alguna coseta diferent i ja no es tracta dels dos joves que investiguen un assassinat. Sóc dels que pensa que perquè un llibre agrade, ens ha de convéncer primer a nosaltres. Vos el recomane.
I com el vas treballar amb ells a classe? Quines activitats vas fer?
Vam aprofitar per treballar qüestions com les el·lipsis temporals i altres qüestions de narratologia. En fi, el típic treballet de literatura de tota la vida, amb una introducció sobre el mite de l'home llop
T'importaria passar les preguntes que vas treballar amb els alumnes. Gràcies!
Per si vos interessa hi ha una guia didàctica amb propostes de treball sobre L'estirp de l'horror. Supose que en la pàgina de Bromera es pot descarregar. És molt interessant... de fet va rebre un "premi" de divulgació de la lectura ja fa alguns anys.

RSS

© 2018   Creada per Un Entre Tants.   Tecnologia de

Insígnies  |  Informa d'un Problema  |  Terms of Service