1ENTRETANTS a favor dels docents i de l'ensenyament del valencià

"La meua llengua no provoca, no insulta, no intimida” Maria Jesús Bolta


Manifest d’1ENTRETANTS, Xarxa Cooperativa d’Experiències TIC per a l’Ensenyament en Valencià, a favor dels docents i de l'ensenyament del valencià

Enfront de la persecució als docents que impartim l’assignatura de valencià per part, entre d’altres, de la federació d’AMPES Grabriel Miró i de determinades persones significades del Partit Popular i Ciudadanos; davant de la situació de discriminació que suposa l’exempció per a tot l’ensenyament valencià, l’associació 1entretants, que té entre les seues finalitats la defensa i la promoció del valencià, volem manifestar el següent:

Condemnem la persecució que es fa dels docents que imparteixen l’assignatura de valencià especialment a les zones del sud valencià (la Vega Baixa) per part de partits, col·lectius i associacions que tot basant-se en informacions falses i/o tendencioses fan ús de les mateixes per tal d’entrebancar la feina dels professionals de la llengua que treballen en eixes comarques i, també, per tal de difondre informacions calumnioses que atempten contra l’honor i la llibertat de càtedra dels docents.

Com a docents, no podem fer una altra cosa que ensenyar la llengua catalana, de la qual forma part indestriable el valencià, tal i com reconeixen legalment l’Acadèmia Valenciana de la Llengua en el seu Dictamen:

“D’acord amb les aportacions més solvents de la romanística acumulades des del segle XIX fins a l’actualitat (estudis de gramàtica històrica, de dialectologia, de sintaxi, de lexicografia...), la llengua pròpia i històrica dels valencians, des del punt de vista de la filologia, és també la que compartixen les comunitats autònomes de Catalunya i de les Illes Balears i el Principat d’Andorra. Així mateix és la llengua històrica i pròpia d’altres territoris de l’antiga Corona d’Aragó (la franja oriental aragonesa, la ciutat sarda de l’Alguer i el departament francés dels Pirineus Orientals). Els diferents parlars de tots estos territoris constituïxen una llengua, és a dir, un mateix «sistema lingüístic», segons la terminologia del primer estructuralisme represa en el Dictamen del Consell Valencià de Cultura, que figura com a preàmbul de la Llei de Creació de l’AVL.”


i la mateixa definició de valencià inclosa en el Diccionario de la Real Academia de la Lengua Española:

“Variedad del catalán que se habla en gran parte del antiguo reino de Valencia y se siente allí comúnmente como lengua propia.”


que deixen ben clar que el valencià forma part de la llengua catalana.

És obligació nostra ensenyar una llengua culta, estàndard, amb uns registres lingüístics que permeten als nostres alumnes poder desenvolupar-se en aquesta llengua i, per tant, tot allò que contribuesca a la seua formació (mapes, àudios, llibres, pel·lícules…) és ben rebut i utilitzable en les nostres classes i forma part de la nostra pràctica docent.

De la mateixa manera, també és funció nostra desmuntar els tòpics que hi ha sobre la nostra llengua, sobretot pel que fa al seu ús en les relacions interpersonals, tot afavorint que els parlants habituals i els nouparlants se senten segurs en l’ús de la mateixa per damunt dels prejudicis heretats de dècades de prohibicions i desprestigis.

És inadmissible que la inclusió d’un mapa dialectal de la llengua catalana (que inclou, com no pot ser d’una altra manera, tot el domini lingüístic de la mateixa) en una agenda d’ús escolar, siga utilitzat amb finalitats polítiques i espúries per part de partits polítics i associacions com una manera de posar en qüestió la feina que realitzem els professors de valencià d’acord amb els criteris científics i de veritat que demana la nostra feina. No és ètic ni democràtic i demostra el tarannà de les persones i entitats que han posat el crit al cel per aquest fet i han parlat falsament d’adoctrinament a les aules. Mai explicar les coses científicament pot ser qualificat d’adoctrinament. La inclusió d’un mapa del castellà també el qualificarien així? Segur que no.

Per aquests motius, donem tot el nostre suport al professorat que imparteix l’assignatura de valencià als centres escolars valencians en qualsevol de les nostres comarques i, molt especialment, a les del sud valencià, on la seua feina esdevé particularment difícil i entrebancada per la mal anomenada “exempció”.

Demanem, simplement, que se’ns deixe fer la nostra feina. Un treball per al qual ens hem estat preparant durant anys (i hi continuem reciclant-nos) per tal d’oferir al nostre alumnat el millor que sabem fer com a docents: ensenyar i formar persones lliures, amb un criteri propi i conscients de la importància d’usar, d’estendre i de preservar la llengua i la cultura pròpies.

1entretants, octubre del 2017

Versió imprimible en pdf

Vistes: 2984

Fes-hi un Comentari

Necessites ser membre de Un Entre Tants per a afegir comentaris!

Registra't en la Xarxa Un Entre Tants

© 2018   Creada per Un Entre Tants.   Tecnologia de

Insígnies  |  Informa d'un Problema  |  Terms of Service