• El treball col·laboratiu de les lectures amb la Viquilletra. Natxo Moral @imoralr
  • El blog i Google Plus a l’aula. Pedro Miguel @pmiguel600k
  • Eines TIC en català com a llengua estrangera. Aina Reig @ainareig

Després de les propostes que ens féu Carles Monclús a la  conferència inaugural de la comparTIC, presentàrem diversos blocs d’experiències. El d’Experiències TIC comptà amb dos professors de llengua, Natxo Moral i Aina Reig, i un de ciències, Pedro Miguel. Experiències reals, en uns àmbits molt concrets, que hem de poder adaptar a qualsevol matèria i etapa educativa i que permeten que l’alumne no siga un receptor passiu, sinó el protagonista de tot el procés.

  • El treball col·laboratiu de les lectures amb la Viquilletra. Natxo Moral @imoralr

Professor de Secundària a l’IES EL Quint, de Ribarroja, on exerceix de cap d’estudis, és, alhora, consultor de la UOC, amb la qual col·labora en diversos projectes vinculats a les TIC, com ara la Viquilletra (projecte del qual és coordinador docent). És un expert en l’ús educatiu de Twitter, amb nombroses experiències que ha presentat en diversos congressos, així com en anteriors edicions de la compaTIC.

Natxo Moral ens presentà una experiència de treball col·laboratiu, la Viquilletra, entre alumnes de tot el domini català, que permet la incorporació de nous participants tots els cursos.

El projecte consisteix a treballar les lectures del curs amb les eines pròpies de la web 2.0, fet que implica un canvi de mentalitat i de rol; el professor guia els alumnes però no és el transmissor del coneixent.

Els alumnes, en grups reduïts, i amb els recursos digitals que trien lliurement, han de crear nous textos, àudios, vídeos,... tot interpretant les obres que han llegit. Són activitats en les quals els alumnes, a més de treballar les competències comunicatives i les digitals, també han de desenvolupar l’autonomia i la iniciativa personal.

El professor fa el seguiment de l’activitat i pot indicar propostes de revisió. Un cop l’ha validada, el resultat és publicat.

Finalment, Natxo Moral va proposar avaluar l’activitat mitjançant una rúbrica.

  • El blog i Google Plus a l’aula (o com gestione els portfolis dels meus alumnes). Pedro Miguel

Professor de Biologia a l’IES Guillem d’Alcalà, de la Pobla de Farnals, és membre actiu de la Red BIOGEO, una xarxa ning, com la d’1entretants, i que ens ha servit de model en més d’una ocasió. Participa també en altres grups i associacions de renovació pedagògica i d’utilització de les TIC, com són Novadors i Edutictac. Ha impartit diverses edicions d'un curs sobre competència digital en l'ensenyament de les ciències al cefire de València. Ha assistit amb regularitat a diverses MoodleMoot, congressos d'usuaris de moodle, sistema del qual  fa ús intensiu amb els seus alumnes, sense oblidar la utilització d'entorns més oberts, com els blogs i Google Plus.

https://docs.google.com/presentation/d/1caf4_VBVEKX563r0Z-rhBiCvcaE...

Pedro Miguel va explicar que utilitza els blogs amb els alumnes a partir de 3r de secundària, edat en què poden tenir legalment un compte de google. Encara que ha fet proves amb wordpress, utilitza blogger perquè l'ecosistema de Google és molt còmode per als alumnes. Cada alumne crea un blog, que es converteix en el seu portfolio o dossier d'aprenentatge. Al blog del departament, Pedro inclou enllaços als de tots els alumnes i a la rúbrica d'avaluació, i sap quan han creat noves entrades mitjançant google+, xarxa que, en permetre organitzar cercles, li facilita comprovar el treball dels alumnes. En funció de l'entrada que haja fet l'alumne, es limita a picar sobre el +, o fa comentaris i ho difon per la xarxa, de manera que persones alienes al centre puguen veure-ho i, en ocasions fer comentaris, cosa que els estudiants valoren molt. Durant tot el periode d'avaluació només fa avaluació formadora, corregint els errors o donant retroacció. Només al final del periode utilitza la rúbrica per fer avaluació sumativa.

Cada alumne gestiona el seu blog. Als treballs que hi fan, poden copiar la informació de qualsevol font, però sempre l’han de citar. Els alumnes utilitzen el blog com un quadern de treball, d’apunts, però també fan resums de lectures pròpies que relaciones amb l’assignatura o afegeixen espontàniament vídeos que han trobat a la xarxa sobre allò que han fet a classe. Encara que el blog l’han creat per a  l’assignatura de biologia, el mètode de treball facilita que els alumnes s’acostumen a utilitzar-lo i l’aprofiten per a altres matèries.

També va explicar que no utilitza llibre de text, sinó el moodle, i que el qualificador d’aquest li permet fer l’avaluació. Al principi utilitzava les rúbriques, però li semblen massa rígides. A més, el qualificador del moodle, amb unes poques modificacions, permet que els alumnes es coavaluen.

  • Eines TIC en català com a llengua estrangera. Aina Reig @ainareig

És professora de català a la Universitat de Picardia Jules Verne d'Amiens (França). Ha impartit docència de llengües primeres i estrangeres en diversos nivells d'ensenyament. Ha viscut experiències docents en diferents sistemes educatius, com ara el noruec i el britànic. Ha cursat estudis de magisteri, de filologia i de recerca en didàctica de la llengua a la Universitat de València i a l'Autònoma de Barcelona. En l'àmbit de la investigació, ha participat en diverses jornades i congressos. Actualment, realitza una tesi doctoral en didàctica de la llengua.

https://prezi.com/muzo7n_bcgyv/eines-tic-en-catala-com-a-llengua-es...

Aina Reig començà la seua intervenció fent referència a les universitats franceses on s’ensenya català, per passar tot seguit a referir-se a la situació a la Universitat de Picardie Jules Verne d’Amiens. En aquesta universitat hi ha 50 estudiants de tres nivells, de l’A-1 al B-1, i un únic estudiant de nivell C3 que assisteixen a una sessió setmanal de 2 hores en un únic grup amb ritmes, nivells, motivacions i procedència molt diversa. Els estudiants, a més, tenen una actitud molt passiva i poc col·laborativa. Per altra banda, una dificultat afegida és el poc ús que els alumnes fan del correu electrònic o el facebook . A la mateixa universitat la situació no és millor, ja que només disposen d’una aula d’idiomes amb ordinadors sense connexió a internet i amb un senyal wifi molt deficient.

Disposen d’un moodle i utilitzen diverses  eines com el facebook, l’Aegisub  (un programa de subtitulació de vídeos), un wiki dels traductors, diccionaris en línia o youtube. Amb açò ha aconseguit que els universitaris d’Amiens compartesquen un espai virtual i col·laboren amb alumnes de Zadar, a Croàcia. Alumnes francesos i croates que poden comunicar-se gràcies al català. Intercanvien receptes amb el facebook o, amb l’Aegisub, subtitular en català anuncies francesos que també comparteixen amb els croates. També subtitulen al francés videoclips en català, que després envien a l’autor. Una de les últimes activitats qen què han participat és en el concurs de podcasts “Contes del món”, on han obtingut un premi, i que suposa un procés d’escriptura creativa, enregistrament de l’àudio, publicació i votació en línia.

Finalment, Aina Reig conclogué que les eines TIC situen el focus en el procés d’aprenentatge,  fomenten  el treball autònom alhora que  potencien l’aprenentatge col·laboratiu, integren l’aprenentatge lingüístic i digital i permeten que els alumnes, amb un paper actiu, facen ús del català en espais reals de comunicació.

Vistes: 68

Fes-hi un Comentari

Necessites ser membre de Un Entre Tants per a afegir comentaris!

Registra't en la Xarxa Un Entre Tants

© 2018   Creada per Un Entre Tants.   Tecnologia de

Insígnies  |  Informa d'un Problema  |  Terms of Service