Crònica i materials audiovisuals de la presentació d'Amb cara i ulls de Víctor Pàmies a València

El passat dissabte 21de maig ens vam aplegar més d'una trentena de persones, molts, companys d'1entretants; d'altres, no, a Ca Revolta mentre que pels carrers diversos de València passaven, no sols amants que es besaven la boca, sinó, gent que cridava perquè, potser, hem deixat de ser obscens i no tolerarem mai més que ens cremen cap més llibre.

Ja sabeu que 1entretants és una Xarxa cooperativa d’experiències TIC per a l’ensenyament en valencià, entre els objectius de la qual hi ha el projecte de compartir experiències docents sobre l’ús de les TIC com a suport de l’ensenyament en valencià. Experiències que, a més, si són veritablement educadores, esdevindran, accions que vertebren la societat, i, per tant, amplificaran el coneixement generat pel grup.
I, hi ha, encara, a 1entretants, la consigna, gens secreta ni feta tampoc de papers vells de diari, de visibilitzar, dignificar i normalitzar l’ús del català a les nostres escoles i, en conseqüència, a la societat valenciana.
En aquest sentit, el quefer, tot i que no directament vinculat a l’ensenyament, de Víctor Pàmies, aquest treball Amb cara i ulls que ens presentava dissabte, però, sobretot, aquell que, de manera continuada, tenaç i rigorosa, du anys desenvolupant a Internet, són un magnífic exemple de les possibilitats de la xarxa a l’hora d’atényer aquests objectius.
De la mateixa manera, ho són, la pràctica professional i intel·lectual dels membres d’1entretants que ens hi van acompanyar i la de l’escriptor Francesc Mompó, que al llarg de més de dues hores vam tindre la sort de conéixer i compartir plegats.

Víctor Pàmies és una persona amb un gran Klout a la xarxa, això és un lloc destacat en el rànquing d’influència, de rellevància, de prestigi a internet, que ha guanyat, com deiem suara, gràcies a una excel·lent tasca d’estudi i de difusió lingüístics, bàsicament en el camp de la paremiologia; i, també, a un gran activisme cultural.

Víctor Pàmies és prolífic i incansable. Creador i mantenedor del portal refranys.com, un eloqüent portafoli de l’autor que aplega el resultat dels seus treballs i investigacions distribuïts en diferents blogs temàtics, veritables obres lexicogràfiques en decurs. Vegem-ho: Biblioteca paremiològica, Conferències paremiològiques, Dicctionari, Dites i frases fetes, Enciclopèdia paremiològica, Etimologies peremiològiques, Paremiologia didàctica, Paremiosfera, Raons que rimen -blog personal de Pàmies-, Refranyer català-castellà i Un polsim de refranys.

Amb cara i ulls és el seu primer treball en paper que ha estat publicat gràcies al portal de micromecenatge Verkami, això és, finançat amb les contribucions de totes aquelles persones que ens hem engrescat amb el projecte que Víctor Pàmies proposava: l’edició d’un recull de 700 entrades paremiològiques referides a l’ull compilat durant més de déu anys. D'aquest procés en Víctor ens va parlar a bastament (ben prompte podreu gaudir del vídeo que n'és testimoni) i ens en parla encara... Ara bé, sobre aquesta obra, ens agradaria, ara -com ja vam fer dissabte- reportar-vos les paraules de Joan Puigmalet -un altre clàssic a la catosfera- autor del blog Gazophylacium, que ho expliquen, al Prefaci de l'obra, molt millor del que ho sabríem fer nosaltres:

... en Víctor es delecta de tal manera amb el contingut dels seus llibres de refranys que no es pot estar de compartir-ne la delícia amb nosaltres. I així porta anys i panys: recollint milers de peces d'un colossal puzle, els dels refranys, i compartir-les per Internet, fins avui, i en paper, a partir d'ara.

Nosaltres també som éssers privilegiats. Podem gaudir de l'immens cabal lingüístic que representen les parèmies gràcies a l'esforç d'uns quants compiladors: Sebastià Farnés, Joan Amades, Antoni Bulbena, Cels Gomis, Valeri Serra i Boldú, Manuel Sanchis Guarner, Estanislau Alberola, Alcover/Moll, Miquel Fuster, Joana Raspall, Maria Conca... A l'era digital -qui no vulgui pols, que no hi vagi- la metodologia és completament diferent, i les possibilitats de difusió també. Però continua essent bàsica la figura del pacient compilador-comunicador. A la nostra terra, i en la nostra llengua, en Víctor representa, per mèrits propis, la continuació d'aquesta llista. Víctor Pàmies ha reinventat la divulgació paremiològica.

 

En segon lloc, vam comptar amb la presència de Josep Daniel Climent, membre d'1entretants i coneixedor i estudiós de la figura d’Enric Valor, és autor del llibre sobre l’autor de Castalla: Estudi i compromís per la llengua, publicat per l’AVL el 2010. Va ser fantàstic l'acostament a la figura de Valor que ens va permetre, a la figura d'un home compromés amb la pàtria mitjançant l'estima i l'ús pulcríssim del valencià.

 

Tot seguit, un altre membre d'1entretants, Francesc Gascó, va fer una sentida exposició sobre les rondalles, el lèxic i el fràsic de Beneixama (l'Alcoià) i ens va fer gaudir bona cosa amb la riquesa lingüística que ens va descobrir: la de la seua anàlisi i la del seu discurs.

 

Arribats a aquest punt, Pàmies va reprendre la paraula per parlar-nos de l’estudi de camp el Top ten dels refranys catalans que ha donat compte de quins són els refranys més coneguts i emprats al domini lingüístic català: una joia filològica i 2.0 que el 2010 va rebre el premi a la millor iniciativa blogaire del 2010 dels premis C@ts. I ens va proposar homenatjar Enric Valor el pròxim 22 d'agost amb motiu del seu naixement i fer-ho des de la xarxa a la guisa de tants altres diesde que han estat vertaders difusors de grans figures de la llengua i la literatura catalanes i dels blogs de llengua catalana que se'n fan ressó. Òbviament, vam acceptar tan engrescador projecte i ja hi treballem!
 

Altres dos membres de la nostra xarxa, Alícia Martí i Antoni Torreño, ens vam bocabadar  tot parlant-nos del projecte La poesia oral improvisada que duen en col·laboració amb diversos centres d'ensenyament secundari d'arreu dels territoris del domini lingüístic català.

 

I, finalment, Francesc Mompó, ens hi va parlar de la seua columna a L'InformatiuLa Iseta, un exemple de revolta a la xarxa; des de la qual mirava de difondre el cabal de les parèmies valencianes alhora que es mostrava crític amb la realitat política d'aquest país.

 

La dimensió poètica, suggeridora i de gaudi estètic va ser aclaparadorament teatral i ens va estar regalada per Anna Gascón, Lucía Arce i el grup de teatre de de l'oprimit de la Universitat Lliure de Benimaclet.

 

Si voleu fer una ullada a algunes imatges de l'acte, heus ací les que ja ha penjades Queti Baixauli a la xarxa. I ací totes les piulades de la trobada.

 

I, tanquem, parafrasejant Francesc Mompó: Valencians, valencianes, salut i terra -per gaudir-la!

 


 

 

Vistes: 65

Fes-hi un Comentari

Necessites ser membre de Un Entre Tants per a afegir comentaris!

Registra't en la Xarxa Un Entre Tants

Comentari de Víctor Pàmies i Riudor maig 30, 2011 a les 0:26
Estic començant a editar l'àudio de bona part de les participacions a l'acte. Li he passat a l'organitzadora i conductora de l'acte per si ho vol afegir a la crònica. Alguna coseta es podrà aprofitar!
Comentari de Josep Daniel Climent maig 29, 2011 a les 9:50

Perfecte Laura; vam viure una jornada ben atapeïda d’activitats interessants i un bon sopar, i ara ho rememorem amb aquesta crònica, clara, precisa, amena i interactiva.

 

Comentari de Víctor Pàmies i Riudor maig 28, 2011 a les 23:37
Lloable la tasca de Laura Santacruz, i tant!, la veritable artífex de tot plegat.
Comentari de Alícia maig 28, 2011 a les 23:28
Per cert, heu oblidat fer referència a l'organitzadora i conductora de l'acte. Moltíssimes gràcies, Laura!
Comentari de Alícia maig 28, 2011 a les 23:26
Una crònica esplèndida. Moltes gràcies!
Comentari de Anna Gascon maig 28, 2011 a les 22:14
Molt bon repàs. Gràcies per refrescar-nos la memòria amb les paraules i les imatges. Gràcies també a Víctor i els i les companyes que ens presentaren els seus treballs. Sou una bona colla, dignes de la terra aquesta que gaudirem. Salut.
Comentari de Víctor Pàmies i Riudor maig 26, 2011 a les 23:57
Salut i terra, i tant! Un repàs molt concís i precís de l'acte que es va esdevenir a Ca Revolta. Friso per veure el vídeo...
Comentari de Francesc maig 26, 2011 a les 23:28
M'agrada molt. Gràcies per les teues paraules.

© 2018   Creada per Un Entre Tants.   Tecnologia de

Insígnies  |  Informa d'un Problema  |  Terms of Service