En suport d'un sistema educatiu que siga agent normalitzador i dignificador del valencià

L'associació "Un entre tants" volem mostrar el nostre malestar i la més profunda tristor per les declaracions del Conseller d'Educació valencià en les quals presenta la proposta d'un sistema educatiu on es vehiculen les matèries en espanyol, anglés i valencià en una proporció del 33% perquè, segons diu "És el model que hem defensat aquests anys, el model que vam proposar durant la campanya electoral i el model que, majoritàriament, entenem que ha estat refrendat per l'electoral valencià".

MALESTAR, perquè els docents tenim molt a dir sobre què cal als nostres instituts i escoles públiques, tan mancades de recursos bàsics; recursos econòmics i ara, fins i tot,  recursos humans, ja que l'augment de la ràtio a 35 alumnes en primer d'ESO ja és un fet consumat per al curs que ve. De portes dels instituts cap a dins, és clar, que això, pel que sembla, no es declara públicament perquè no devia anar al programa que han "refrendat" tants valencians.

PROFUNDA TRISTOR, perquè els professors i professores estem veient que l'únic sistema que funciona una mica millor pel que fa als resultats és el de la immersió lingüística en valencià, el nostre català, i que, malgrat això, la nostra malmesa escola es troba a la cua de les cues en resultats. Estem tristos quan, en eixir de les quatre parets de l'aula, el valencià s'esfuma, desapareix: assistim en tribuna d'honor a la desaparició de la nostra llengua i cultura en determinats territoris i, en altres, podem observar com l'autoodi encara no ha desaparegut sinó que encara es manté ben fort en 30 anys d'escola en valencià.

Quina és la solució? Alguns agents cívics n'han apuntat d'assenyades. Nosaltres les recolzem i aprofitem per obrir-ne el debat, la reflexió, la crítica i, si cal, l'autocrítica. Però mentre la política siga la de convertir els centres en "guarderies" d'adolescents en grups de 35 a 45, mantenir (o, com a molt, maquillar), any rere any, els mateixos currículums obsolets i deixar que algunes escoles i instituts públics esdevinguen centres assistencials on s'ensenye lectoescriptura (o a asseure's correctament, o les normes bàsiques d'higiene personal o a parlar i no cridar, etc.) fins als 16 anys, mentre les administracions tanquen els ulls i es giren d'esquena, pensem que no ens podrem considerar UNA SOCIETAT CIVILITZADA en termes educatius.

Ens fem ressò, per tant, d'aquesta nefasta notícia, en mostrem el nostre ferm rebuig a aquesta manera de fer (o de desfer) i us deixem ací alguns enllaços sobre el tema.

I fem públic, una vegada més, el nostre compromís amb la plena normalització del català al País Valencià i amb la lluita diària de treballar per una escola valenciana i de qualitat, que cohesione la societat de manera democràtica sense menystenir els drets fonamentals de cap ciutadà.

 

Ara més que mai, endavant!

 

 

LA NOTÍCIA A VILAWEB

 

COMUNICAT D'ESCOLA VALENCIANA

 

PROTESTA A TWITTER

#SIALVALENCIA

#DEFENSEMLALLENGUA

#SOCDELALINIA

 

COMUNICAT D'ACPV

 

OPINIÓ CONTUNDENT D'ALBERT DASÍ, DIRECTOR DE L'ESCOLA GAVINA

 

OPINIÓ CONTUNDENT DE DIEGO GÓMEZ, MESTRE I EX-PRESIDENT D'ESCOLA VA...

 

Vistes: 71

Fes-hi un Comentari

Necessites ser membre de Un Entre Tants per a afegir comentaris!

Registra't en la Xarxa Un Entre Tants

Comentari de Francesc juny 7, 2011 a les 21:38
Em sembla que, amb la majoria dels vots, poden fer el que els plaga, en principi. Ara, caldria veure, jurídicament, si s'està vulnerant o no la LUEV. Crec que aquesta llei és suficientment "tova" perquè els permeta segons quines "ocurrències". Ara, no sóc cap expert amb la matèria. Em fa molta ràbia, això sí. No sé jo al meu IES què en diran. Demà tinc reunió del departament i és un dels temes a tractar. Pense que es podrien fer cartes des dels diferents departaments de valencià del País Valencià i enviar-les a la Conselleria i als mitjans de comunicació o fer-ne un model i que cada departament el fera seu. Fóra cosa de pensar-s'ho.
Comentari de Rosa Magraner Grau juny 7, 2011 a les 20:30

Sabeu si és legal que la Conselleria elabore un projecte de línia única, amb els 33% de cada, estant en vigor la LUEV? Quin rang té aquest projecte respecte d'una llei que fou aprovada per unanimitat a les Corts Valencianes?

 

Comentari de Rosa Magraner Grau juny 7, 2011 a les 20:25
Ara mateix acabe de tornar d'una COCOPE al meu centre i puc dir-vos que sí que estàvem indignats la gran majoria dels presents. Ací, fins i tot als grups de PIP (que estan només en batxillerat i cicles) es fan les classes majoritàriament en valencià en un percentatge altíssim. Quan la directiva ha comentat la proposta de Conselleria han saltat els representants de mates i tecno, entre altres, en contra d'impartir les classes en castellà.  Però molt em tem que això del meu institut no siga la norma general a tots els centres de secundària, dependrà de zones i de l'arrelament de la fidelitat a la llengua en cada comarca. M'imagine que en primària estaran més conscienciats.
Comentari de Oreto Doménech juny 7, 2011 a les 17:46
Gràcies Rosa, pel comentari. Aquesta indignació nostra s'ha de convertir en acció! Almenys ara podem parlar i comunicar-nos entre nosaltres, gràcies a les xarxes socials... Al meu institut ningú s'ha indignat, només els de valencià que ho comentarem demà en una reunió de departament. El director, per exemple, ha dit que ja no ens hauríem de calfar el cap amb els grups "mixtos" de PIP i PEV, que ara el problema se solucionaria amb el nou decret. Això ho va dir en la COCOPE. Costa molt digerir que sempre et vegen com un problema a solucionar. Jo no sé què puc fer, però si només puc parlar, parlaré.
Comentari de Rosa Magraner Grau juny 7, 2011 a les 0:52

Jo també sent una profunda tristor, un malestar creixent en veure totes les amenaces que persegueixen l'ensenyament del i en valencià. Estic indignada! Sóc professora des del 9 de gener de 1983, des del primer dia que s'inicià l'ensenyament del valencià en tot l'ensenyament mitjà, i he vist en aquest llarg procés de recuperació de la nostra llengua moltes llums i també massa ombres. Un lent i tímid camí per recuperar el que els mals avatars de la història, des de 1707 ens havien negat. Massa temors d'avançar en positiu en la normalització d'una llengua interessadament perseguida, poques iniciatives per part dels polítics dels diferents partits que ens han governat a l'hora de donar exemple i dignificar la llengua amb el seu ús habitual i correcte.

El meu centre, l'IES Jaume II el Just de Tavernes de la Valldigna, fou un dels pioners en la introducció de la Línia en valencià, a mitjan dècada dels 80, i puc afirmar que l'experiència ha estat altament satisfactòria. He formar part de juntes directives del centre al llarg de vint anys i us assegure que he comprovat any rere any que els resultats dels grups del PEV han estat sempre molt més satisfactoris que els dels altres grups. I no només en la llengua pròpia, sinó també en el conjunt de les matèries, incloses el castellà i l'anglés. Tinc alumnes en totes les professions i carreres, fins i tot professors universitaris amb el doctorat, que han estat en la Línia en valencià i ara dominen perfectament diversos idiomes. Molts d'ells ara tenen fills en edat escolar i sé que tenen clar quina és la línia d'ensenyament que prefereixen per als seus xiquets.

¿És normal que, desoint els experts, les nostres autoritats educatives s'entesten a fer cas omís a una llei com la LUEV que fou consensuada i aprovada per unanimitat a les Corts Valencianes? El poder que els atorga el recent triomf obtingut a les eleccions autonòmiques, ¿creieu que és suficient per prendre unilateralment la decisió de suprimir un dret consolidat durant tants anys, amb la falsa excusa del multilingüisme?

Potser hem estat massa cauts durant tots aquests anys. Hem preferit avançar amb passos lents però ferms, com la faena constant de la formigueta, però actualment estem veient que hem de fer un front comú si no volem que tot el que s'ha aconseguit en vint-i-huit anys de tímida "normalitat" no recule. No volem una involució dels nostres drets lingüístics. Volem mantenir i augmentar la dignitat i l'ús de la nostra llengua, que també és la nostra dignitat com a valencians.

Hem de reaccionar a tantes agressions contra l'ensenyament en general i contra la minorització del valencià en particular. Obrim els ulls, parlem clar i diem les coses pel seu nom. Estimem el nostre valencià, la nostra manera de parlar la llengua catalana, perquè és el nostre patrimoni! Ja és hora que el poble valencià desperte de anestèsia i defense el dret de ser educat en la llengua dels seus avantpassats! I nosaltres podem fer molt per frenar aquesta darrera imposició.

Comentari de Oreto Doménech juny 2, 2011 a les 13:22
ENVIAT A L'AVL
Avui ha aparegut en la vostra portada pàgina web la notícia- recordatori sobre les vostre declaracions del 28 de gener d'enguany. Em sembla una declaració summament tèbia i políticament correcta per a la situació actual, ja que es tracta de recomanacions i de demandes, gairebé suggerències. Jo voldria saber a qui recòrrer pel que fa als incompliments constants: al Síndic (?! nocomments), als inspectors (ja ho he fet, rebent un flagrant silencia administratiu per resposta) a la mateixa Generalitat (que diu que vol fer que els alumnes aprenguen també anglés amb ràtios de 35 i exempcions a dojo)?
En fi, una cosa positiva és que en aquest horitzó farcit d'amenaçadors nuvolots negres almenys el fet de protestar i de posar de manifest, de denunciar determinades actituds té la seua corresponent reacció, encara que siga insufient, de moment.
Així doncs, no callarem, que parlar amb fermesa sí que fa efecte. I a la llarga arribarà l'efecte desitjat.
Comentari de Oreto Doménech juny 2, 2011 a les 13:10
Em sembla un recordatori tebi per a la situació actual, però vol dir que almenys el fet de protestar i de posar de manifest o denunciar determinades actituds té la seua corresponent reacció. Així doncs NO CALLEM, que parlar sí que fa efecte. I a la llarga arribarà l'efecte desitjat.
Comentari de Oreto Doménech juny 2, 2011 a les 13:08
Avui ha aparegut en la portada pàgina web de l'AVL la següent notícia- recordatori:

L'AVL recorda el document sobre el valencià en el sistema educatiu aprovat enguany

València, 1 de juny del 2011. El ple de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua va aprovar el dia 28 de gener d'enguany una declaració sobre el valencià en el sistema educatiu, on fixava el seu criteri en relació a la presència de la llengua pròpia en l'escola i centres educatius de la Comunitat Valenciana.

DECLARACIÓ

L’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana reconeix que tots els valencians i valencianes «tenen el dret a rebre l’ensenyament del i en idioma valencià» (article 6.2).

La Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià preveu que els alumnes de l’ensenyament obligatori «al final dels cicles en què es declara obligatòria la incorporació del valencià a l’ensenyament, i qualsevol que haja estat la llengua habitual en iniciar els estudis, els alumnes han d’estar capacitats per a utilitzar, oralment i per escrit, el valencià en igualtat amb el castellà» (art. 19.2).

Entre les funcions de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua figura «vetlar per l’ús normal del valencià» (Llei 7/1998, de 16 de setembre, de la Generalitat Valenciana, de Creació de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, art. 7d).

De l’anàlisi de l’actual situació del valencià en tot el sistema educatiu, des de l’Educació Infantil fins a l’ensenyament universitari, es deduïx que no es garantixen plenament els drets lingüístics i, per tant, el principi d’igualtat lingüística que preveu la llei.

En conseqüència, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua s’adreça al Govern valencià i als rectorats de les universitats valencianes per a sol•licitar-los que adopten les mesures oportunes per a garantir que no s’hi produïsquen situacions de discriminació real entre els ciutadans valencians per motius lingüístics. Amb esta finalitat, caldria:

a) En les escoles infantils, proveir dels mitjans necessaris, tant de recursos humans com materials, per a preservar el dret dels pares i mares a poder educar els seus fills en valencià.

b) Assegurar l’ensenyament en valencià en tots els centres educatius d’Educació Infantil, Primària i Secundària, i fer compatible la docència en valencià, en castellà i en una llengua estrangera en tots els programes educatius, a fi d’assolir realment el principi de cooficialitat lingüística entre el valencià i el castellà.

c) Garantir en l’ensenyament universitari el dret de tots els alumnes que s’han matriculat en valencià a rebre una docència real i efectiva en valencià. I, en general, la presència del valencià com a llengua cooficial en el currículum i en les activitats de tota la comunitat universitària.

d) Satisfer, no només la demanda d’ensenyament de valencià i en valencià en tot el sistema educatiu, sinó adoptar i incentivar totes aquelles iniciatives que servisquen per a fer real el principi de la igualtat lingüística, tant en l’àmbit estrictament docent com en el comunicatiu a tots els nivells.

e) Dissenyar programes d’educació multilingüe que optimitzen la concurrència de llengües en l’àmbit educatiu valencià i que afavorisquen els valors de respecte i d’enriquiment cultural.

f) Promoure programes d’intercanvi educatiu que permeten la difusió íntegra de la cultura valenciana, tant en la resta d’Espanya com en el conjunt de la Unió Europea, així com l’accés a la nostra cultura per part dels alumnes i estudiants nouvinguts.

g) Recomanar, en especial als responsables de les institucions públiques, que adopten una actitud exemplar quant a l’ús oral i escrit del valencià, «la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana» segons figura en l’Estatut d’Autonomia (art. 6.1).
Comentari de Queti juny 1, 2011 a les 22:36
Quina barra tenen els de l'AVL! Ara, que, si es despisten una mica, potser es finiquitarà la mateixa institució...
Comentari de Francesc juny 1, 2011 a les 15:40
Estic plenament amb el que dius i ho assumisc del tot.

© 2018   Creada per Un Entre Tants.   Tecnologia de

Insígnies  |  Informa d'un Problema  |  Terms of Service