La següent entrada forma part dels materials didàctics per a la ruta literària de Sueca i Joan Fuster

_______________________________________

Text 1

Sobre 'la rosa'

Els assagistes Josep Pla i Joan Fuster, figures destacades de la literatura catalana, en algun moment van escriure algun qualificatiu sobre la rosa; un i l'altre eren grans coneixedors de l'obra de l'amic i, entre ells, no solament hi hagué una gran relació epistolar sinó que, en els seus escrits, evidencien eixe coneixement. Fixeu-vos:

 

El primer, en un dels seus escrits, sentencia: “L'únic que els falta a les roses per ésser perfectes és ésser comestibles” (1). I el segon, al seu temps, amb un aforisme el corregeix: “La rosa, sense la literatura (2) que li ha caigut al damunt, només seria una col petita, insípida i de colors enganyosos. El perfum, a la cuina, s’esvairia." I afegeix: "Josep Pla s’equivocava”. 

Martí Domínguez, en una de les entrades de Peiximinuti, fa referència al contrast d'opinions i en fa algunes puntualitzacions al respecte.

El fet curiós és pensar si aquests dos grans homenots discuteixen sobre la flor o parlen realment de literatura; i també, amb quina intenció debaten i des de quin punt de vista ho fan. Mentre Josep Pla descriu les roses des del punt de vista de l'admiració, Fuster ho fa des de la pragmàtica o la utilitat. 

NOTES

1. «Les roses són d’una bellesa absoluta. ¿Pot existir una forma artificial construïda, una creació més acabada de la facultat imaginativa? L’únic que falta a les roses per a ésser perfectes és ésser comestibles. Si ho fossin, si poguessin ésser utilitzades en algun guisat primaveral –que són els millors de l’any-, serien probablement la cosa de la naturalesa més perfecta i sublim. No, si els plau, no riguin...». Les hores, «El mes de Maria». OC, 1992, vol. 9, pàgs. 134-135. 

2. Són molts els exemples:  Maragall dedica un poema a les flors del camí; Joan Salvat-Papasseit titula un dels seus poemaris: Poema de la rosa als llavis; Josep Carner escriu "El gesamí i la rosa"; Vicent Andrés Estellés escriu "La cançó de la rosa de paper"...

Vistes: 106

Fes-hi un Comentari

Necessites ser membre de Un Entre Tants per a afegir comentaris!

Registra't en la Xarxa Un Entre Tants

© 2018   Creada per Un Entre Tants.   Tecnologia de

Insígnies  |  Informa d'un Problema  |  Terms of Service