HOMENATGE EN XARXA A ENRIC VALOR #100anysdevalor


En el centenari del naixement del gran escriptor valencià Enric Valor, m'he sumat des del meu blog educatiu "entre papers digitals", el blog dels meus llibres "lletres de tinta impresa" i el de "la biblioteca del col.le ceip Port de Xàbia"  a l'homenatge que li dediquem en la xarxa internàutica el 22 d'agost,  dia del seu aniversari.

Apegue les lletres que li he dedicat i l'enllaç al teatret que vam representar a final de Curs per acabar els treballs fets en homenatge al nostre estimat escriptor, amb l'adaptació de la  rondalla " Comencilda, Secundina i Acabilda"

Sóc una gran admiradora de les novel.les valorianes, una usuària contumaç dels treballs lingüístics, de l’aportació gramatical d'Enric Valor ( no puc escriure sense tenir al costat “La flexió Verbal”), i especialment sóc una assídua lectora de les seues rondalles. Les he llegides i rellegides, les he contades als meus alumnes, les he emprades com a matèria de treball a la classe i fins i tot les he tingudes com a model en la meua tasca dins el camp de la literatura.  Foren eixes narracions magnífiques les que m’ajudaren a escriure els “Contes de Riurau”.
Així és que, perdoneu-me, però si haguera de triar quina és l'obra de l’escriptor que més m’atrau em quedaria amb les rondalles. I és que mira que se’ls trau profit:
-    Consoliden la cultura popular valenciana i la preserven del perill d’extinció.
-    Recuperen l’imaginari col.lectiu.
-    Reviscolen i enriqueixen el vocabulari català.
-    Són un autèntic repertori de frases fetes i modismes, moltes d’elles quasi en lamentable desús.
-    Són unes amenissimes lliçons de geografia del País Valencià, d’etnografia, de botànica, d’ornitologia...
-    I  proporcionen estones de pura diversió i entreteniment.
Se li pot demanar més a una obra literària siga del gènere que siga?

El conte popular, la rondalla ha anat transmetent-se de generació en generació i adaptant-se a les modes i formes socials de viure, fins i tot al nivell cultural del qui  conta i transmet. Així s’ha anat enriquint, o empobrint, al llarg del temps i de la geografia.
Enric Valor no transcriu les rondalles com li les van contar, però com havia de contar-nos-les, d’escriure-les, una persona tan interessada per la cultura?  Ell és el nostre informador, un element més de transmissió, art i part en el procés evolutiu rondallístic, i ens les presenta en la versió que més li ha complagut, adornant-les amb tot tipus de coneixements que té a l’abast
En literaturitzar les rondalles valencianes Enric Valor les va revaloritzar com autèntiques joies que per sempre formaran part del corpus literari del País Valencià.Vistes: 74

Fes-hi un Comentari

Necessites ser membre de Un Entre Tants per a afegir comentaris!

Registra't en la Xarxa Un Entre Tants

Comentari de pepa guardiola agost 24, 2011 a les 11:57
Laura, gràcies a tu pel comentari. Llegir a Valor és un plaer, ens serveix en safata de luxe literari tantes i tantes informacions sobre nosaltres mateixa que cada vegada que repasse alguna part de la seua obra descobreisc aspectes nou.
Comentari de Laura Santacruz agost 23, 2011 a les 23:10
I tan obligats com estem ara més que mai a recuperar el nostre imaginari col·lectiu! Una precisa "valoració", Pepa. Gràcies per les teues aportacions a l'Homenatge.

© 2018   Creada per Un Entre Tants.   Tecnologia de

Insígnies  |  Informa d'un Problema  |  Terms of Service