LECTURES INFANTILS I JUVENILS RELACIONADES AMB LES TIC

Fa uns mesos em va venir al cap la idea de crear un llistat de lectures infantils i juvenils on aparegueren, d’alguna manera, les Tecnologies de la Informació i de la Comunicació (TIC).

Ja que l’educació en TIC forma part del Currículum i que la lectura també té un paper protagonista als centres educatius, em preguntava si hi havia moltes obres que tractaren aquesta temàtica tan actual, com s’hi tractava i si als centres educatius les aprofitaven per educar en TIC i fomentar-hi el pensament crític sobre la problemàtica i els avantatges que se’n deriven.

El primer que vaig fer va ser començar a buscar informació en Internet sobre possibles lectures TIC adreçades a infants i joves. No vaig trobar cap tipus d’etiqueta identificativa d’aquest tipus d’obres i em vaig adonar que seria ben difícil de trobar obres concretes si no les coneixia de bestreta.

Per tractar d’esquivar aquest obstacle, se’m va acudir de fer dues coses:

 • Demanar col·laboració a tots els companys docents d’1entretants.

 • Posar-me en contacte, via correu electrònic o xarxes socials, amb algunes editorials que publicaven literatura infantil i juvenil en català i amb algunes persones relacionades amb aquest món, per exemple, alguns escriptors i/o membres de l’AEPV.

Em va cridar l’atenció com algunes editorials o no responien o ho feien a deshora i tot dient que ho sentien però que no havien publicat cap llibre d’aquest tipus (quan, en realitat, sí que en tenien algun).

És curiós com alguns són capaços de desaprofitar ocasions com aquesta, de promocionar gratuïtament els seus productes, per no moure un dit!

Pense que un llistat de lectures on es tracta el tema de les TIC, adreçat a docents que, al capdavall, són els que proposen les lectures en les aules i els fan vendre llibres, hauria d’interessar-los una mica, no?

Siga com siga, hi hagué gent (principalment docents, a qui des d’ací done les gràcies) que de seguida em va ajudar a confeccionar-ne un llistat que ara compartisc amb tu.

 1. PLA, Joan (1994): L’ordinador màgic, Edicions del Bullent.

 2. ALBEROLA, Carles i GARCÍA, Roberto (1998): Joan, el Cendrós, Bromera.

 3. ALAPONT, Pasqual (2000): Menjaré bollycaos per tu, Bromera.

 4. LLOBET, Glòria (2001): Connecta’t, Sílvia, Bromera.

 5. PERIS i GRAU, Víctor (2004): Nit i la tempesta del no-res, Tabarca llibres.

 6. PLA, Joan (2006): La mirada clònica, Perifèric.

 7. PLA, Joan (2007): Xantal, la xica digital, Edelvives.

 8. CARBONELL IGLESIAS, Ivan (2010): Els papers àrabs, Edicions del Bullent.

 9. GARCIA I CORNELLÀ, Dolors (2012): Vida, obra i secrets d’Helena Mascort, Edicions del Bullent.

 10. BROOKS, Ben (2014): Lolito, Empúries.

 11. PASQUAL, Gemma (2014): Xènia, tens un WhatsApp, Barcanova.

Com hauràs pogut comprovar, els llibres estan ordenats d’acord amb la seua data de publicació, de més antics a més recents, ja que en parlar de tecnologies pense que és important tenir clar quan i de quina manera es va dir una cosa.

En aquest llistat provisional (i que espere que tu m’ajudes a fer créixer) he trobat a faltar lectures literàries on es tracten les TIC d’una manera realment educativa. En general, les tracten com a un simple reflex de la societat actual o com a una anticipació del futur que vindrà, però no arriben a oferir-ne una visió realment crítica, no arriben a aprofundir-hi, simplement en donen algunes pinzellades.

És cert que la major part de les vegades, les persones que escriuen aquest tipus d’obres no són, ni de lluny, expertes en TIC i això també es nota.

En qualsevol cas, pense que aquestes “mancances” poden suplir-se, en gran part, amb la intervenció de docents que sí controlen una mica el tema (bé siga mitjançant les explicacions a l’aula, bé siga mitjançant la creació de propostes didàctiques per a questes lectures centrades en les TIC).

Al remat, cal aprofitar una eina com la lectura per fer divulgació de les TIC entre l’alumnat, per educar en / amb TIC i crear consciència sobre l’ús personal i social que se’n fa.

Si coneixes cap lectura que no estiga en el llistat que acabe de compartir amb tu, espere que la deixes als comentaris perquè l’afegisca. I si ja has treballat des d’aquest punt de vista alguna de les obres que en formen part, també pots contar-me als comentaris com ho has fet i quin tipus d’activitats hi has proposat.

Ja saps... Tens oberts els comentaris! :-)

Vistes: 230

Fes-hi un Comentari

Necessites ser membre de Un Entre Tants per a afegir comentaris!

Registra't en la Xarxa Un Entre Tants

Comentari de Teresa Sáez abril 6, 2014 a les 20:58

Moltes gràcies, Paco! A poc a poc anirem engreixant la llista, veritat? :-)

Comentari de Francesc Joan López abril 6, 2014 a les 20:24

Teresa, 3 títols més que no sé si et poden servir però tenen alguns fragments on els protagonistes empren les TIC. 

1. Pasqual Alapont, Menjaré bollic@os per tu. Ed. Bromera

- Novel·la. Dos adolescents es veuen obligats a separar-se perquè els pares d'ella emigren i continuen comunicant-se per e-mail.

2. Carles Alberola i Roberto García, Joan el Cendrós. Ed. Bromera, "El Micalet Teatre"

- En aquesta obra de teatre, dos companys d'una classe, ell molt tímid, es comuniquen per xat i es transformen en entrar en eixa nova dimensió fins a l'extrem que ell es creu el paper del protagonista d'un vídeo-joc i actua com el personatge de ficció.

3. Ben Books, Lolito. Ed. Empúries

- Novel·la traduïda a diverses llengües (mira't la sinopsi també del castellà pequè t'oritarà sobre l'ús de TIC que en fan els protagonistes). Un adolescent trenca amb la seua parella i coneix, al xat, una dona casada que vol mantenir relacions amb ell.

Comentari de Teresa Sáez març 6, 2014 a les 17:49

Gràcies, Olga! ;)

Comentari de Olga Gargallo març 6, 2014 a les 17:36
Teresa, potser no tens a la prestatgeria 'Connecta't Sílvia' de Glòria Llobet de l'ed. Bromera? S'ajusta ben bé a la teua recerca.
Comentari de Teresa Sáez març 5, 2014 a les 18:50

Sí, Oreto, ja ho va dir Olga i ja m'havia intentat posar en contacte amb ella, però no va respondre...

Comentari de Oreto Doménech març 5, 2014 a les 17:28

Hola, ara la Gemma Pasqual ha tret una novel·la juvenil que es titula "Xènia, tens un Whattsapp", però no l'he llegida... Té Twitter :) b7s

http://www.barcanovainfantilijuvenil.cat/ficha.php?id=3594148

https://twitter.com/XeniaWhatsapp

Comentari de Teresa Sáez març 4, 2014 a les 20:00

Gràcies, Paco. De cançons, ja sé que n'hi ha, però només m'interessen els llibres. M'estranya que hi haja tan poques lectures que tracten aquest tema tan d'actualitat.

Comentari de Francesc Joan López març 4, 2014 a les 19:23

Teresa, miraré què hi ha als prestatges de casa, pendent de lectura, per si alguna novel·la o poemari tracta el tema i et dic quelcom. El que sí que hi ha són moltes cançons. Has escoltat PEPET I MARIETA - Fart del teu whatsapp? (http://escolavalenciana.bandcamp.com/)  ;)

Comentari de Teresa Sáez març 2, 2014 a les 14:14

Genial, Olga. Bona aportació ;)

La idea era eixa, que foren lectures com més actuals millor. He escrit a algunes editorials, però sembla que tenen massa interés a promocionar les seues lectures, perque llevat d'Edicions del Bullent, la resta o m'han dit que no en tenen cap lectura (quan el el cas d'alguna no és veritat) o no han respost.

En fi... ho farem nosaltres.

Comentari de Olga Gargallo març 1, 2014 a les 13:57
Teresa, és una idea genial! Remenarem els prestatges per completar la BiblioTIC. Se m'acut un títol de recentíssima publicació (eixirà el 5 de març): 'Xènia, tens unWhatsApp' de la Gemma Pasqual, publicat a Barcanova. Adolescència, missatges, pantalles, campanetes i desenllaç interactiu. Crec que el podràs incloure a la BiblioTIC per la seua temàtica i per la seua actualitat.
.

© 2017   Creada per Un Entre Tants.   Tecnologia de

Insígnies  |  Informa d'un Problema  |  Terms of Service