El dia 22 de desembre del 2016, l’últim dia de classe del passat trimestre, es feren a l’IES de Massamagrell nombroses activitats i tallers. Com segurament haurà ocorregut en altres centres, hem passat èpoques en què molts pocs alumnes assistien a aquestes jornades; de fa uns anys, però, al nostre centre, afortunadament, participa la major part de l’alumnat.

Aquest curs, per primera vegada, es realitzà un programa de ràdio que es va poder escoltar en directe a tot l’institut. Amb posterioritat. amb unes lleugeres correccions amb l’Audacity, es va penjar a Google Drive i publicat a la pàgina del centre. Cal dir que el Google Drive és una alternativa senzilla als serveis de podcast, que permet tant escoltar directament l’àudio com descarregar-lo.

El programa tingué diverses fases de preparació, en les quals participaren activament alumnes de Grau Mitjà del cicle de formació professional de Telecomunicacions, i els alumnes de Cultura audiovisual de 2n de batxillerat.

Els primers, els alumnes de Grau Mitjà de Telecomunicacions, supervisats pel professor de Megafonia i sonorització i pel professor d’Instal·lació de xarxes i d’Instal·lacions domòtiques, prepararen els mitjans tècnics.

S’encarregaren de connectar a un ordinador una taula de mescles i un altaveu autoamplificat, que va permetre que el programa s’escoltarà en directe al pati de l’insitut.

A més, crearen una xarxa tancada de wifi, sense connexió a internet, a la qual podien connectar-se tots els membres de la comunitat educativa. A través d’aquesta xarxa, mitjançant l’aplicació per a mòbils del reproductor multimèdia VLC, també es va poder escoltar el programa. L’emissió es feia amb l’opció d’streaming de la versió d’escriptori d’aquest programa.

Per altra banda, els alumnes de Cultura Audiovisual de 2n de Batxillerat conduïren el programa. Havien preparat, prèviament, un senzill guió que els va permetre incloure gravacions d’àudio que havien fet alumnes d’altres grups, diverses entrevistes, algunes gravades amb anterioritat i altres en directe, i alguns fragments musicals relacionats amb allò que emetien.

Nombrosos alumnes de secundària i cicles havien gravat els àudios que s’emeteren. Alumnes de PMAR digueren una sèrie de refranys sobre Nadal, el pas de l’any i l’oratge, altres alumnes felicitaren les festes en anglés i francés i alumnes de cicles contaren la seua experiència en les tertulies dialògiques que coordina un dels professors del centre. Els alumnes de Telecomunicacions, per la seua banda, explicaren com havien muntat tot el sistema d’àudio per fer possible aquest programa de ràdio.

Una llista de reproducció, creada amb el mateix programa VLC, va permetre combinar fàcilment les veus en directe i les gravacions que s'havien preparat.

També hi hagué diversos problemes tècnics (en algun moment es va acoplar l’altaveu als micros, per exemple) i dubtes i vacil·lacions. En aquests casos es va recórrer a unes cortinetes musicals que havia preparat un dels professors de música i que també varen permetre diferenciar les diverses seccions del programa.

Amb aquesta activitat es varen treballar molts dels continguts que marca el currículum, però potser el més remarcable va ser el grau d'entusiasme que mostraren tots els alumnes que participaren a l'activitat i la col·laboració que s'establí entre alumnes dels diversos nivells educatius que s'imparteixen al centre

Foren prop de tres quarts d’hora de programa. Una experiència que, indubtablement, repetirem i que volem convertir en un fet habitual.

Al vostre centre ja heu començat a fer ràdio? Animeu-vos!

Vistes: 66

Fes-hi un Comentari

Necessites ser membre de Un Entre Tants per a afegir comentaris!

Registra't en la Xarxa Un Entre Tants

© 2018   Creada per Un Entre Tants.   Tecnologia de

Insígnies  |  Informa d'un Problema  |  Terms of Service