Recorregut del llibre 'Animals de séquia', per Rosa i Manola Roig

Què és Animals de séquia?

Un llibre escrit i il·lustrat per Rosa Roig i Manola Roig, publicat per Edicions 96. Una creació multidisciplinar - música, dramatització, dibuix, fotografia, rondalla, història, geografia- una proposta didàctica per a alumnat a partir de 5 anys, una animació lectora, una visita guiada i una reivindicació
de la xarxa de séquies del Xúquer i l’Albufera com un espai que s’ha d’estimar i protegir, també des de la fantasia; un joc familiar per a que recuperem el plaer d’inventar històries i contar-les en veu alta. I ara, també, una proposta d’animació lectora del Programa CERCA de la Fundació Assut, i un projecte educatiu que compta amb el suport d’Escola Valenciana. 

“Hem creat uns materials variats que intenten convertir el paisatge en emoció, recuperar el valor de les rondalles llegides-contades en veu alta, i inserir la fantasia en la realitat amb l'aparició  d'animals fantàstics que ronden les séquies. El paisatge de l'arròs, la marjal, l'Albufera o el Xúquer; els personatges reals, com el Rei Jaume I, la reina Blanca d'Anjuou, el Botànic Cabanilles, Joan Fuster...es barregen amb els personatges creats i recreats: ma iaia la Blanca, el Guardià de les séquies, l'Home del Sac...i els animals fantàstics: un Iolflic, un Dosidos o una Tocatoca, un Sitan i Ungla negra, entre d’altres.”

Un espectacle per a que mares/pares, iaios/iaies i criatures compartisquen l'emoció del paisatge i la fantasia. 


En els inicis, va ser un espectacle de contes i rondalles a la vora de l’Albufera i del Xúquer basat en el llibre de les germanes Manola i Rosa Roig publicat per Edicions 96, que a manera de catàleg acompanya l’espectacle visual, literari i musical. L’espectacle és una proposta interdisciplinar, en el qual la paraula, les textures de veus diferents, la música, així com les més de 200 imatges que hem reunit, juguen juntes per intentar mostrar-amb uns altres ulls el nostre paisatge.


Animals de Séquia es representà per primera vegada en el Festival Internacional de MiM de
Sueca en setembre del 2013, i també l’edició de 2014, del mateix festival, en la secció OffMIM . Es
representà en el Centre “Bernat i Baldoví”; s’ha representat en la Fira del llibre de València, 2014 que organitza el Gremi de Llibreters, en la I FIra Literària i Musical de Cullera, organitzada per l’Associació Kalidoscopi, i en les Festes Alternatives de Carcaixent, octubre 2014, la FACA, en 2015 en la Setmana del llibre de l’Ajuntament d’Almussafes i ha participat en Els Dissabtes de la Trilladora del Tocaio, de la Fundació Assut.

El llibre


Els recursos didàctics

Animals de séquia a la premsa


“Fui a Sueca a la presentación de Animals de séquia, un libro escrito por Rosa Roig y muy inteligentemente ilustrado por su hermana Manola y me encontré con un poema de agua, de fluidez, de valor. Parece un libro para niños pero, como precisaron las autoras, es más bien un lugar de recreo y ensueño para adultos que no han olvidado al niño que fueron: el Principito y su planeta privativo. Lo esencial permanece invisible a los ojos. Y más si hay juncos y neblinas que enmarañen la percepción. El arrozal tiene una respiración dilatada con largas inundaciones y vaciamientos. Y todo crece al ritmo de esa compás lunar: el fluir del agua y sus criaturas, «de la Séquia Major i de les  seues 26 filloles»”


Emili Piera, Levante- EMV

“Hi ha històries que s’entesten a no esvair-se, que passen de boca en boca fins que algú decideix passar-les a tinta i postergar-les. És el cas de les cinc rondalles que, acompanyades de les imatges que evoquen, componen Animals de séquia. Cinc històries breus, d’aquella narrativa ancestral, al caliu d’un foc que no s’apaga, tossut” 

CARLES FENOLLOSA / CARLOS PÉREZ DE ZIRIZA, Quadern El País

“ En les tradicions dels pobles riberencs de l’Albufera hi ha històries –sovint, amb prou feines un esquema o un episodi amb moltes versions diferents- que ens parlen del terror de nens i adults, de personatges amb un costat fosc i desasossegant encara que puguin resultar còmics i, en definitiva, de la capacitat de la narració per transmutar la por en misteri, una passió molt més seductora i intel·ligent”.

Fira del Llibre València, 2014


“Manola i Rosa Roig han bastit un text per a ser dit, fet per a recuperar el plaer de contar històries. Un text que és memòria i tradició oral, capacitat per escoltar i ben farcit de respecte cap als misteris de la terra d’arròs”


Ausiàs Bermell, a El Punt- Avuí

“Si lo que les va es la poesía, o el relato de tintes poéticos... Animals de séquia, en el que Rosa Roig pone en juego leyendas y cuentos valencianos de tiempos immemoriales” 


Rafa Martínez, Posdata Levante- EMV 25 Abril 2014


Programa CERCA de la Fundació Assut

Vistes: 19

Fes-hi un Comentari

Necessites ser membre de Un Entre Tants per a afegir comentaris!

Registra't en la Xarxa Un Entre Tants

© 2018   Creada per Un Entre Tants.   Tecnologia de

Insígnies  |  Informa d'un Problema  |  Terms of Service