RUTES LITERÀRIES

 

 

Els motius

Tota «història», si es vol «història total», ¿no

haurà de començar per ser «història local»?...

Joan Fuster

 

Enguany celebrem l'Any Fuster amb motiu dels 25 anys de la mort de l’escriptor. És per això que hem cregut convenient fer la visita a Sueca per conéixer la Casa museu on hi ha la seu de la càtedra Joan Fuster i on va viure l’autor de, entre d’altres,  El País Valencià (1).

 

Aquest gran homenot va ser una persona amb un tarannà poc aventurer, quasi sedentari, que  estava molt apegat al seu poble i a la seua terra, com ens ha deixat clar en algunes declaracions. Encara que haguera pogut marxar a treballar a Barcelona o Madrid amb molta facilitat, optà per quedar-se al seu poble natal, Sueca, on sempre ha reconegut trobar-se molt arrelat i còmode. No va ser, però, un solitari perquè, a més de la correspondència amb altres prestigiosos escriptors del moment, per sa casa passaven amics i joves del poble i la comarca en busca de conversa  i molts intel·lectuals i polítics valencians per comentar  problemes de la societat o del futur del País.

 

La proximitat de Sueca a València i les seues grans passions (la lectura i la música) cobriren les seues necessitats culturals bàsiques, que completà amb alguns viatges. Però no pretenem parlar ací de la vida i l’obra de l'autor suecà en profunditat, és massa  densa  i interessant per tractar-la superficialment. Molts són els seus estudiosos, alguns suecans o de la Ribera, que ho han fet recentment com constatem amb una breu bibliografia final. Nosaltres només hem tret algunes línies dels llibres per il·lustrar la visita al seu paisatge, al poble i a la seua casa. A més, conscients de l’estima que per Fuster i la seua obra hi ha entre els suecans,  hem volgut demanar la col·laboració d’algunes persones que conegueren l’autor i/o han estudiat la seua obra i també dels qui en coneixen bé el paisatge que habità, el seu poble natal,  per resseguir la ruta local que ara us detallem. Fins i tot, per constatar les possibilitats que té l'obra de Fuster entre l'alumnat valencià, us hem esmentat també alguna experiència, com la que es va fer a l'escola de Riola a partir del conte "Abans que el sol no creme...", que tracta de la importància del treball del camp i, especialment, del conreu de l'arròs (2), les unitats didàctiques d'Isidre Crespo i Tomàs Llopis, que ha publicat enguany Acció Cultural, o la col·lecció "Material didàctic sobre Joan Fuster" publicada per Nau Llibres.

EXCURSIÓ: SUECA i JOAN FUSTER

dissabte, 21 d’OCTUBRE de 2017

Punt de partida

Oficina de turisme i mercat municipal (Carrer del Vall, 10)

 

Captura de pantalla 2017-09-20 a les 4.11.15.png 

 

Itinerari i horari

Geolocalització d'alguns espais del centre.

 

- 9,30 h. L’arribada a Sueca la farà cada persona  pels seus mitjans (3).  [9,50 h. ja esmorzats].

- 9,50 h. Visita al mercat.

- 10,30 h. Visita guiada a l'Espai Joan Fuster (casa museu i càtedra Joan Fuster) amb Salvador Ortells.

- 12,00 h. Visita a alguns edificis modernistes (mercat, Ateneu Suecà dels Socors (casino), ajuntament i l'asil dels Ancians Desemparats) amb Anabel Calderon de l’Oficina de Turisme municipal.

- 14,00 h. Dinar a La fi de la fam.

- De 16,00 a 19,00 h. (Amb autobús) Guiats per Rosa i Manola Roig i per Toni Carrasquer, visita als canos (4), l'ermita dels sants i l'assut de la Marquesa (18,45 h., aproximadament, tornada a Sueca i fi de l'itinerari).

Inscripció en el curs

Per inscriure-vos en el curs (5), completeu el formulari.

Pagament del curs

- Si no sou soci d’1entretants: 30  euros

- Si sou soci (6) d’1entretants: 20  euros

Compte corrent: Caixa Popular IBAN ES75 3159 0015 8022 2817 9822

Observacions

  1. La quota anual de soci (7) són 20 euros i suposa la gratuïtat o el descompte en les activitats de formació que organitza l’associació al llarg de l’any.

  2. El preu inclou la guiael dinar (diversos plats a triar: beguda, primer, segon i postres.) i l’autobús.

  3. La visita de la vesprada la farem amb autobús perquè:

          -   si anem amb els vehicles particulars ens podem trobar que no es puguen aparcar tots

              en segons quins llocs.

          -   dalt l’autobús podrem seguir les explicacions de la ruta i guanyar temps.

      4. Encara que caminarem per terra plana, convé portar un calcer còmode.

Textos i material audiovisual

Les persones que us animeu a llegir algun text abans de la visita o visualitzar algun vídeo, podeu començar per aquest material que ens serveix de presentació:

- "Esta es mi tierra" (text.pdf)  i (vídeo).

- Fragments.pdf "Veure el País Valencià".

- Elogi del meu poble.pdf "Aforismes"

- (Vídeo) Vosté pregunta - Joan Fuster. TVE-Catalunya.

Consulteu també l'oferta educativa de l'Aula Didàctica de Cultura Contemporània Joan Fuster* (a Sueca) per al curs 2017-2018. (document.pdf)

Places limitades: Només disposem d'un màxim de 30 places; és per això que respectarem l'ordre rigurós d'inscripció. Les primeres 30 persones que s'inscriguen podran assistir-hi; la resta quedaran en llista d'espera per si alguna persona renunciara (en aquest cas us avisaríem perquè donàreu la vostra conformitat, cas que ja no us interessara, passaríem a la següent persona de la llista).

Bibliografia

- Almenar, Salva i Ferrero, Sixto (2017) "Sis veus per a conéixer el Joan Fuster més personal". La Veu,  21-06-2017.

- Blay, F., Brotons, V., Luna, V. i Peiró, J. L. (1997) Una visita a Sueca. Educació Secundària. Quadern de l'alumne i Quadern del professor. Nau Llibres. Material didàctic sobre Joan Fuster.

- Blay, Francesc i altres (1997) Fuster (U) Primer cicle de primària. Nau Llibres. Material didàctic sobre Joan Fuster.

- Blay, Francesc i altres (1997) Fuster (S). Segon cicle de primària. Nau Llibres. Material didàctic sobre Joan Fuster.

- Blay, Francesc i altres (1997) Fuster (T). Tercer cicle de primària. Nau Llibres. Material didàctic sobre Joan Fuster.

- Blay, Francesc i altres (1997) Fuster (E). Educació secundària. Nau Llibres. Material didàctic sobre Joan Fuster.

- Blay, Francesc i altres (1997) Fuster (F). Consideracions metodològiques i mapes conceptuals. Nau Llibres. Material didàctic sobre Joan Fuster.

- Blay, Francesc i altres (1998) Joan Fuster des de Sueca. Setanta anys de vida i obra. Nau Llibres. Material didàctic sobre Joan Fuster.

- Costa, Esperança i Domingo, Antoni (2003) "Joan Fuster a l'aula de primària: 'Abans que el sol creme...'." Escola catalana, número 405, desembre 2003.

- Crespo, Isidre, Llopis, Tomàs i Girbés, Josep V. (2017) Unitats didàctiques. València, ACPV

- Franco, Josep (2013) Amb Joan Fuster pel país de l'aigua. Publicacions de l'Abadia de Montserrat.

- Fuster, Joan (1983) Veure el País Valencià. Ed. Destino.

- Fuster, Joan (1983) “Esta es mi tierra”. Noticias al día, 23-9-1983.

- Fuster, Joan (1997) Elogi del meu poble [1944-1991].

- Grau, Daniel P. (2017) El dit sobre el mapa. Joan Fuster i la descripció del territori. Ed. PUV.

- Mollà, Toni (2017) Escrits contra el silenci (A propòsit de l’obra cívica de Joan Fuster). Vincle Editorial.

- Vendrell, Salvador (2017) Joan Fuster per a joves. Antologia. Onadaedicions.

Sobre Joan Fuster i la seua obra també podeu consultar a la xarxa:

- El número 10 de la revista L'Espill, publicat durant la primavera de 2002.

- L'edició de "Ressenyes col·lectives" que van fer Antoni Ferrando i Albert G. Hauf.

- L'extra dedicat a Fuster, publicat per la revista All-i-oli del sindicat STEPV el curs 1993-1994.

____________________________________________________

NOTES

1.  La primera edició es va publicar en castellà dins d’una “col·lecció paradigmàtica”, com titula Daniel P. Grau, de “Guías de España”. Es va fer una traducció de la qual Grau diu: “Fuster no té la sensació que estigui fent de traductor, sinó més aviat de reescriptor del seu propi text” [...] Hi ha, per tant, una mena de fidelitat al text per se, al text lliurat a la impremta, més que no pas a l’escriptor que, transcorregut el temps, pot haver canviat d’idees o voler matisar algunes percepcions. És aquesta darrera una possibilitat que Fuster no es permet”.

2. Vegeu Costa i Domingo a la bibliografia.

3. Si veniu amb cotxe podeu aparcar al llarg de la ronda d'España, al pàrquing que hi ha enfront de Mercadona, a la ronda del Borx o al pàrquing (és el més gran) que hi ha entre els carrers Joan Fuster  i l'Artista faller Pascual Carrasquer.

4. cano m. AGR. Conducte subterrani per on passa una séquia o braç de séquia, a manera de sifó, per davall d'una altra séquia, d'un camí o d'un barranc. (DNV)

5. La inscripció només serà vàlida una vegada envies el justificant de la transferència a 1entretants@gmail.com on conste el teu primer cognom i "Ruta Fuster" al camp "Concepte". Indica "Ruta Fuster" a l'assumpte del correu.

6. Cal estar al corrent del pagament anual; si no ho esteu, podreu fer-lo en efectiu eixe mateix dia.

7. Podeu fer-vos soci/sòcia al mateix temps que realitzeu la inscripció però, en aquest cas, feu constar en el rebut bancari el concepte.

Vistes: 216

Fes-hi un Comentari

Necessites ser membre de Un Entre Tants per a afegir comentaris!

Registra't en la Xarxa Un Entre Tants

© 2018   Creada per Un Entre Tants.   Tecnologia de

Insígnies  |  Informa d'un Problema  |  Terms of Service