La casa de Joan Fuster

1. En paraules de Josep Iborra

La casa en què Fuster va viure i treballar durant tants anys, amb resultats tan bons, no va ser simplement, com sol ser habitual, el seu domicili personal. Va ser com és ben sabut, un lloc permanentment obert  a uns i a altres, a tots els qui s’hi volien acostar a xerrar amb ell. És una casa que té una dimensió històrica, cultural i política molt marcada. No hi hauria prou a posar-hi una placa que diga només “Aquí va viure i escriure Joan Fuster”, sinó que caldria afegir-hi, encara que fos amb unes poques paraules, “i hi va conviure, en amena tertúlia, amb molta gent de diferents edats i orígens geogràfics, i amb diversitats d’interessos i preocupacions”

 

El diàleg, però, continua obert. La inauguració d’aquesta casa ofereix una bona oportunitat per continuar-lo. A partir d’ara podrem seguir parlant amb Fuster, repassant, inspeccionant el material que hi ha dipositat. Hi podrem fullejar els seus llibres, amb els seus subratllats o les seues notes al marge. Hi podrem llegir papers inèdits i la seua correspondència. S’obre, així, una nova etapa en les visites que es faran en aquesta casa. Sense ell, però també, d’una altra manera amb ell. 

 

Parlament de Josep Iborra durant l’acte d’inauguració de la Casa Museu Joan Fuster, el dia  23 de novembre de 2002

2. La casa en paraules de Joan Pla

 

“Fuster té la seva casa una gran portalada per on entraven els carros i uns baixos d’una gran amplitud. Aquesta nau considerable ha estat dividida en habitacions amb els envans corresponents. Al fons hi havia la quadra de les bèsties. La casa de Fuster és plena de papers i de llibres i en el lloc on, en la gran nau, hi havia una xemeneia, hi ha fet el racó on rep la gent i escolta la música de Vivaldi, etc.”

 

 

Dins Pérez i Moragón, Francesc (2016) Una visita al museu Joan Fuster. Edita Ajuntament de Sueca

Vistes: 8

Fes-hi un Comentari

Necessites ser membre de Un Entre Tants per a afegir comentaris!

Registra't en la Xarxa Un Entre Tants

© 2018   Creada per Un Entre Tants.   Tecnologia de

Insígnies  |  Informa d'un Problema  |  Terms of Service