Un manual de referència: La lectura al centre, de Gemma Lluch

Gemma Lluch -i l’editorial Bromera- m'han donat de llegir l’obraem van convidar a parlar-ne dijous passat a la llibreria Abacus de València juntament amb ella i amb Antoni de la Torre, dos grans referents, com ja sabeu, de la formació de lectors a les aules.

Per tant, a banda de l’honor que ja compreneu que va ser aquella invitació, he volgut, jo, que no sé si en aquest camp sempre l’encerte, prendre la sort de l'avinentesa com una ocasió més, i gran, d’aprenentatge i de reflexió docents.

Perquè això, precisament, és La lectura al centre, un molt bon treball al servei de la formació i de la investigació docents a l‘hora de planificar el tractament de la lectura als centres educatius, cosa que, per fi, actualment significa elaborar-n’hi el Pla de Lectura.

Som, a més, davant una guia utilíssima -i d’un encert editorial- a l’hora d’acarar com a professionals efectius la pròpia tasca i pujar com a lectors els estudiants.

El treball de Gemma Lluch contextualitza, analitza i pauta, d’una banda, el procés de creació del Pla de Lectura de Centre; i forneix, de l’altra, els mediadors -tota la comunitat educativa- tant de l’orientació que necessitem per a pensar allò que donem de llegir, com d’un gran catàleg de propostes realistes i innovadores perquè realment fem viure aquesta selecció als lectors amb què ens relacionem.

Com a lectora, com a observadora dels processos de lectura, si més no dels propis i, per descomptat, dels dels joves que trobe curs rere curs, pense que hi ha quatre punts de partida -o d’arribada-, siga com vulga, certs convenciments, en aquest manual, que l’estructuren i el faran de referència:

  • La lectura com una experiència de vida; una vivència íntima però transferible, això és, susceptible de ser comunicada, compartida.

  • Com a experiència vital, la lectura demana ser guiada.

  • Com a vivència comunicable, la lecura es troba sempre inserida en un entorn.

  • Aquest entorn és com més va més una realitat vinculada a noves formes d’interrelació, a una nova literacitat. És a dir, a noves formes de lectura i d’escriptura i a una cada vegada més estreta relació entre aquestes dues pràctiques lletrades, per dir-ho amb terminologia de Daniel Cassany.

Per tant, des d’aquest punt de vista teòric, el llibre de Lluch es concreta en una una eina per a satisfer una necessitat educativa real, que tots vivim als nostres centres: formular un Pla de Lectura de Centre realista; concret, clar i precís; curt i real. I bastit únicament amb els recursos amb què veritablement comptem.

L’efectivitat d’aquesta ferramenta es basa en l’autoavaluació rigorosa i continuada i en el paper del mediador:

Un mediador ha de posseir habilitats organitzatives i de gestió de recursos, com també capacitat de lideratge i dinamització de grups, cosa que implica capacitat per entusiasmar les persones en les pràctiques que s’hi proposen. També necessita capacitat d’observació, mirada analítica i reflexió crítica per poder avaluar els aspectes de les pràctiques que cal reforçar, aquells que cal implementar i aquells que és important mantenir.

Aquest perfil és el del mestre, el del professor, que demana l’escola actual i en què tots maldem per convertir-nos, des del nostre treball diari, des del diàleg i la pràctica compartides i des de l’acompanyament i l’ajuda d’obres com ara aquesta que presentem.

Una obra, hi insistesc, que permet realment que planifiquem la nostra praxi i la rendibilitzem per a atényer lectors, per a formar ciutadans conscients dels seus drets drets culturals i amb identitat digital que aprenguen a gaudir-los i que els usen per a (re)conéixer, per a gaudir, per a créixer.

Personalment, fa anys que la web 2.0 va transformar i amplificar el temps que hi dedique i les meues formes de lectura i d’escriptura; fa molt de temps que hi visc bona part del lleure personal i del meu gaudi cultural. Es tracta d’experiències pregonament vitals  i d’apoderament personal, d’aprenentatge i de relació, que em fan constantment l'ullet perquè les porte amb mi a les aules. Tanmateix, com deia al principi, no sempre les acabe de fer reeixir en el context escolar.

He trobat en aquesta lectura de Gemma Lluch el desllorigador del meu autodiagnosticat  activisme improductiu -el terme és de l’autora- perquè ens hi mostra com monitoritzar el procés necessari per a educar lectors en revelar aquest procés com una estratègia col·laborativa i interdisciplinària, en revisió contínua, i, alhora, oberta a la creativitat, a tot de possibilitats pensades per a uns individus concrets que variaran en cada situació de mediació lectora, en relació, això sí, amb el vast món que els envolta, que canvia vertiginosament i ens regala d’aquesta manera tot de noves ocasions de lectura.

Pense, per tant, que, de ben segur, cada nou lector d’aquest llibre, cada equip docent, cada comunitat educativa hi trobarà el seu desllorigador, o les seues pistes, o la confirmació de les seues intuïcions, o nous enfocaments, o un principi, o un fil conductor, o un mapa, o un escandall. O tots aquests estris i molts d’altres.

Finalment, hi ha un sintagma que he apuntat al principi -sense cap intenció dicotòmica ni contradictòria- referit al corpus de les activitats de lectura i escriptura que hi inventaria Lluch; n’he dit: realistes i innovadores.

Ara vull recuperar aquests adjectius i estendre’ls a tot el manual per tot el que fins ara he comentat i front a qualsevol argument o esperit escèptic o procastinador, sense alertar els més engrescats: realista i innovador.

Si aqueixes activitats no són sols apunts possibles sinó pràctiques reals dutes a terme per molts docents valencians -molts dels quals, com la mateixa autora, formem part de la xarxa 1entretants- a les aules del nostre sistema educatiu, superant-ne les limitacions amb esforç i innovació, La lectura al centre, parteix d’una demanda real del nostre sistema educatiu actual, l’observa i hi fa una proposta des dels resultats i des del mestratge d’anys de treball i d’investigació, però també, des de l’intercanvi amb molts docents i amb un palés reconeixement del treball d’aquests.

Motius, tots aquests, per sentir-nos professionalment ben agraïts, ben atesos i molt interessats.

Gràcies, Gemma.

Vistes: 443

Fes-hi un Comentari

Necessites ser membre de Un Entre Tants per a afegir comentaris!

Registra't en la Xarxa Un Entre Tants

Comentari de Laura Santacruz juny 19, 2012 a les 20:00

A partir del minut 15, Amàlia Garrigós entrevista Gemma Lluch sobre La lectura al centre:

http://www.rtvv.es/va/alta_fidelitat/Alta-Fidelitat_2_721747839.html

S'hi apunten eixos bàsics desenvolupats a l'obra: el paper dels docents i de les famílies a l'hora de formar lectors, la importància de l'avaluació de les activitats de foment lector, els hàbits de lectura i escriptura dels adolescents actuals; les dades d'anàlisi d'aquest camp de què disposem i de què freturem...

Molt recomanable.

Gràcies, Dèlia Amorós, per acostar-nos aquest document tan interessant, producte, per cert, de la ràdio pública valenciana...

Comentari de Gemma Lluch juny 18, 2012 a les 20:57

Gràcies per les teues paraules, Laura... I una forta abraçada... 

Comentari de Vicent Pardo juny 11, 2012 a les 12:40

Molt bé,el llegiré.

El que volem (qui té la mania de ficar en el centre de la tasca docent l'aprenentatge de l'alumne i no el desplegament d'un corpus burocràtic, entenc així el sintagma proposat realista-innovador) es aixó, anar mes enllà de l'activisme improductiu o de la peresa activa com dic jo, sempre de segona mà encara que no recorde la referència, i l'eina, tan clara com dificil de trobar: l'avaluació d'alló que s'ha fet. On sòn els resultats dels anys de treballs i d'investigació? ès a dir, còm s'avaluen els projectes i els resultats? quins criteris es fan servir per messurar els resultats? qui els fa? on ès publiquen i com s'apliquen els resultats per implementar, si cal, els projectes? Hi ha algú que ho fa?

Comentari de Teresa Sáez maig 26, 2012 a les 16:11

Gràcies per l'apunt ;-)

© 2018   Creada per Un Entre Tants.   Tecnologia de

Insígnies  |  Informa d'un Problema  |  Terms of Service