EMILI PIERA, EL CAS DE L’ALBUFERA

“...entre els pimentonars apuntalats per canyes i les dretes i fosques fileres de tarongers corre el conill i juguen les merles, però, tot plegat, val molt poc comparat amb l’ecosistema que crea l’arrossar capaç d’alimentar a !vint-i-sis! espècies animals i a un nombre idèntic d’espècies vegetals.” p. 42, El cas de l’Albufera “ …bova, borró, mansega, barrella, sosa, canya, fang, llenya, murtra, espart, palma, llentiscle, pi, savina i carrasca…anguiles, tenca, rates, llisses, llobarros, fotges, ànecs, judies, collverds, siverds, escabussons, piulons, bragats, cues de jonc, sarsets, boixos, morells, perdius, tords, merles, barbs, conills, llebres, cérvols, senglars, cabres, francolins, caragols, bellotes, espàrrecs, romaní i herbes aromàtiques”.

Emili Piera, El cas de l’Albufera, p.42

 

L’Albufera té una conca pròpia de 9000 quilòmetres quadrats i recull aigua roja amb molta argila en suspensió d’un dens teixit de séquies. Set barrancs - Torrent i Picassent els més importants— fan aportacions irregulars, però quantioses… Entre barrancs i séquies li aporten a l’Albufera un total de 160.000 metres cúbics a l’any de sòlids. La pantanà d’octubre de 1982, aboca en uns pocs dies 350.000 metres cúbics, i reduí en 1 cm la fondària mitjana del llac i, per tant,  les seus expectatives de vida.

 

L’única aigua neta que li arriba els la dels Ullals i brolladors situats en el propi llit de la llacuna, la major part de les quals s’ha obstruït pels sediments, i els 4000 litres per metre quadrat d’aigua de pluja.

 

Nacarum estagnum, el nom que Plinius el vell, li dóna al llac: estany de nacre.

L’Albufera es manté gràcies a la pràctica d’una agricultura productiva i innovadora i a la industrialització tardana de l’Horta. Tingué una etapa mítica com conta Estrabó: “abundaven els cignes en les seues llacunes i els rius crien castors”. L’Albufera és jove perquè 5000 anys abans d’Estrabó es va tancar el cordó de materials sòlids que separa l’Albufera de la mar, 20 milions d’anys abans una commoció enfonsà la costa mediterrània i es formà el gran golf de València: el Puig i Cullera eren illes. D’aquella immensa mar interior restà l’Albufera i les planes que la volten, terra de riu, planes quaternàries.

 

EPISODI DELS MARINERS DE SUECA

Però fa anys Sueca tingué pescadors, un bon grup. El cronista Joan Bta. Granell, cronista abans que el Padre Amado, ho explica en la Història de Sueca. Algun rei medieval dictà un privilegi gràcies al qual els pescadors de l’Albufera no podien ser obligats a servir en l’armada reial sinó quan el monarca en persona hi anà embarcat. El 1415, Ferran d’Antequera, coronat rei de València, després del Compromís de Casp, volgué acompanyar el Papa Luna, Benet XIII, en un viatge a Niça, i ordenà, que la seua galera fos tripulada per pescadors de l’Albufera. Diu Fuster, una idea grotesca perquè les habilitats nàutiques vàlides per a un estany no ho són per a la mar. Ferran exigí 20 hòmens de Sueca, que per a la Sueca del XV n’eren molts.

 

 

Vistes: 14

Fes-hi un Comentari

Necessites ser membre de Un Entre Tants per a afegir comentaris!

Registra't en la Xarxa Un Entre Tants

© 2018   Creada per Un Entre Tants.   Tecnologia de

Insígnies  |  Informa d'un Problema  |  Terms of Service